Iris Koolen

RMMBR

  • Innovatie
  • Leiderschap
  • Strategie
  • Technologie
Beschikbaar
nlgroeit - Iris Koolen

Ik ben een hands-on ondernemer die het leuk vindt om in het domein opleiding & nieuwe technologie(n), business op te bouwen en te laten groeien. Als onderwijskundige kwam ik terecht in de wereld van online leren. Al snel werd ik zelfstandig (ZZP’er) en in 2001 waagde ik de sprong naar ondernemerschap. Ik deed een ‘buy out’ met mijn (zaken)partner en samen bouwden we het bedrijf TinQwise op.

Na de verkoop in 2011 ben ik met mijn zakenpartner opnieuw gaan ondernemen met als resultaat vier bedrijven: RMMBR, Elephant Road, Bespeak en Visavi. Mijn rol binnen de bedrijven is om als ‘side-kick’ mee te helpen de bedrijven op te bouwen. Bijvoorbeeld door te kijken waar nieuwe markten liggen en hoe we ons strategisch kunnen door ontwikkelen.
Alle bedrijven zijn op hun eigen manier bezig met ‘digital learning’. Het ontwikkelen van opleidingen, waarbij technologie wordt ingezet. Dit doen we voor grote bedrijven, overheid en onderwijs. Naast de vier bedrijven ben ik mede initiatiefnemer van een maatschappelijk project: de Nationale AI-cursus (www.ai-cursus.nl).
Aanleiding is dat artificiële intelligentie (AI) een grote impact gaat hebben op de invulling van ons werk. Door deze ontwikkeling zijn nieuwe vaardigheden en kennis nodig: de zogeheten 21st century (future) skills. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is opleiden cruciaal. Er is een grote behoefte aan reskilling (overstap naar ander beroep) en upskilling (ontwikkelen van nieuwe technische vaardigheden). Met dit initiatief willen we hier een impuls aan geven. Het doel is om 1% van de Nederlandse bevolking te bereiken.

Mijn succesformule

Zien waar behoefte aan is en dit concreet maken.

Wat zijn mijn belangrijkste inzichten als ondernemer

Recent heb ik een blog geschreven over ‘Mijn zeven inzichten voor succesvol ondernemerschap'.

Een belangrijk inzicht vind ik om successen te vieren. Als ondernemer ben je kwetsbaar en lukt niet altijd alles in één keer. Er zijn momenten waarop je niet zeker weet of je ambitie lukt. Mijn advies is daarom om successen te vieren. Erbij stil te staan. Kijk even achterom en realiseer je wat er allemaal wél gelukt is. Dat motiveert om door te ondernemen en maakt je dankbaar op wat je hebt bereikt.

Everything you can imagine is real  – Pablo Picasso

Mijn motto aan ondernemers is:

•    Beginnen, ervan leren en weer vooruitkijken;
•    Doen, doen, doen;
•    Anders / sneller denken en schakelen dan de concurrentie;
•    Blijven investeren in je medewerkers;
•    Successen delen.

Waar sta ik over twee jaar  

Waarschijnlijk bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf danwel een nieuw maatschappelijk initiatief.
Samen met een inspirerende groep tech-innovators werken we aan een oplossing, waarbij het bedrijfsleven opleidingen aanbiedt voor up- en reskilling. We starten een ‘consultatie bureau voor professionals’. Iedere Nederlander krijgt een eigen opleidingsbudget en checkt regelmatig hoe toekomstgericht zijn/haar skills zijn. Via het platform bieden we inspirerende programma’s aan. Naast onze huidige top experts werken we met internationale experts, waaronder president Obama, Brene Brown en Esther Perel.

Mijn Linkedinprofiel:

Mijn bedrijven:

RMMBR

Elephant Road

Bespeak

Visavi

AI cursus

Branche

Digital learning