13 februari 2020

Wouter Bos over Invest-NL: ‘Wij kunnen vaker een kras oplopen dan traditionele investeerders’

Wouter Bos mag de komende jaren 1,7 miljard euro overheidsgeld investeren in groene Nederlandse scaleups, namens het afgelopen maand gelanceerde fonds Invest-NL. Ondertussen pleit de oud-politicus al voor een Europees fonds. ‘Dan heb je een serieuze schaal.’

 

Na jaren aan zijn groene investeringsmaatschappij Invest-NL te hebben gewerkt, kon Wouter Bos het fonds afgelopen maand dan eindelijk officieel lanceren. Hij krijgt de komende jaren 1,7 miljard euro van de overheid, bedoeld om te investeren in Nederlandse scaleups die bijdragen aan de energietransitie. Maar wanneer kun je als groene ondernemer nu het beste op de koffie gaan bij het oud-PvdA-kopstuk? Sprout vroeg het NL-invest zelf.

Jullie krijgen 1,7 miljard euro overheidsgeld om te investeren in groene scaleups. Wanneer kun je als scaleup bij jullie aankloppen?

“Als je al met andere financiers gepraat hebt, die misschien wel bereid zijn om íets te doen, maar je niet de hele financiering rond krijgt. Dit is een probleem dat we vaker tegenkomen bij scaleups in Nederland. Er zijn wel venture capital-fondsen, maar dat zijn er relatief minder dan in andere landen, ze zijn ook relatief kleiner en moeten ook nog eens hun risico spreiden. Dus het bedrag dat zij er per financiering uit kunnen trekken is relatief gering.”

“Dat is typisch een moment waarop wij het laatste puzzelstukje kunnen leggen. De gevallen zoals wij ze nu ook al tegenkomen in onze pijplijn, zijn vaak gevallen waarbij je ziet dat er al wel kapitaalverstrekkers betrokken zijn. Er is ook wel een zeker geloof in de businesscase en er zijn andere partijen bereid om risico te nemen, maar ze krijgen het gewoon niet rond. Dat heeft dan vaak te maken met de omvang van het bedrag en dus eigenlijk ook met de exposure die kapitaalverschaffers dan zouden hebben. Het risico is ze dan gewoon te groot.”

Auteur: Sprout

Verder lezen