14 augustus 2019
  • Strategie
  • Strategie ontwikkeling

Vier factoren voor een gezonde bedrijfsgroei

Hoe zorg je voor een gezonde groei van je bedrijf? Samen met ervaren groeiondernemers en wetenschappers heeft nlgroeit een groeitest ontwikkeld. Daaruit blijkt dat 4 factoren het verschil maken ten opzichte van bedrijven die minder snel groeien:

  1. schaalbaarheid
  2. selectie- en talentmanagement
  3. professionalisering en pioniersmentaliteit
  4. betrouwbare, real-time en gestructureerde financiële inzichten.

Zorg voor een schaalbaar verdienmodel

Dat betekent dat je snel de capaciteit van je bedrijf kunt opvoeren als de markt daarom vraagt. Denk hierbij aan vergaande automatisering, herhaalbaarheid, maar ook de standaardisering van producten en diensten. Daarmee vergroot je de flexibiliteit en weerbaarheid van je bedrijf en kun je eventuele groeistuipen opvangen. De schaalbaarheid van het verdienmodel bepaalt voor 40% het succes van snelgroeiende bedrijven en het vermogen om gezond te groeien.

De juiste mensen maken het verschil

Snelle groei van een onderneming maakt het vaak noodzakelijk om een sterk managementteam samen te stellen en in een korte tijdsperiode veel nieuwe medewerkers aan te nemen. Veel snelgroeiende bedrijven hebben daar moeite mee, zeker als ze actief zijn in gebieden of sectoren met relatief veel concurrentie met andere snelgroeiende bedrijven. Niet alleen het aantrekken, maar ook het behouden van talent geeft problemen.

Koester de pioniersmentaliteit

De ondernemende geest van snelgroeiende bedrijven staat soms verdere professionalisering en standaardisering van structuren en processen in de weg. Ondernemers moeten zorgen voor stabiliteit binnen de organisatie met behoud van de pioniersmentaliteit en zonder bureaucreatie. Het creëren van klantwaarde dient centraal te blijven staan en gecombineerd te worden met het vergroten van de productiviteit.

Beschik over de juiste financiële informatie

Snelgroeiende bedrijven richten zich vaak op marktkansen, maken een groeispurt door maar groeien vervolgens kapot vanwege gebrekkige cashflow en ineffectiviteit. Realtime inzicht in de financiële status van de organisatie is een must. Met heldere en transparante informatie kunnen management en externe stakeholders snel schakelen. Doelgericht investeren en het ontwikkelen van hoogwaardige analytische vaardigheden zijn noodzakelijk.

Lees ook:

Ook een gezonde groei van je bedrijf? Doe de groeitest