13 januari 2017
  • Strategie
  • Lange termijn doel
  • Ambitie

Succesvolle snelle doorgroeiers hebben een droom

Hoe geef je je strategie vorm? Hoe houd je focus in de waan van alle dag? In het journaal gaan Joop de Jong van Port4Growth en groeiondernemer Ruud van der Aar van Voiceworks hierover in gesprek. 

nlgroeit - journaal 3 strategie

Kan je het bovenstaande filmpje niet goed zien, kijk dan op YouTube, ook voor de volledige aflevering van het journaal.

De derde editie van het journaal nlgroeit gaat over strategie. Tessa van Keulen van nlgroeit praat met Joop de Jong, ondernemer & oprichter van Port4Growth en groeiondernemer Ruud van der Aar van Voiceworks over het belang van strategie. 

"Groeiondernemers delen eenzelfde soort DNA."

"Port4Growth is een door groeiondernemers, die al wat verder zijn, zelf opgericht netwerk. Kern van wat we doen is het samenbrengen van die ondernemers," legt Joop uit. "Wat de één net heeft opgelost, daar loopt de ander tegenaan. Zij delen als het ware met elkaar een zelfde soort van DNA. Je hebt snel contact met elkaar en kunt praktische tips aan elkaar geven." Rond onderwerpen die voor groeiondernemers spelen, organiseert Port4Growth bijeenkomsten. "Dat noemen we tegenwoordig co-creatie bijeenkomsten omdat wij denken dat je met elkaar ook echt iets opbouwt, iets maakt met elkaar." 

"Succesvolle snelle doorgroeiers hebben een droom."

Joop de Jong heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar succesfactoren bij snelgroeiende bedrijven. "Daar kwam één opmerkelijk ding uit naar voren. Succesvolle snelle doorgroeiers hebben een droom. Waarom ben ik eigenlijk zoveel jaar geleden ondernemer geworden? Wat is deep down mijn droom? Die droom vertalen zij naar een toekomstplaatje, een strategische foto. Zij werken elke dag aan een stukje van het realiseren van die droom. De droom zorgt ervoor dat je echt denkt dat iedere stap die je maakt, toewerkt naar dat eindpunt."

"Begin 's morgens met het werken aan  je droom."

Hoe houd je focus? Joop:" Meeste ondernemers beginnen de dag met het beantwoorden van mail maar dat is vooral brandjes blussen. Draai het nu eens om. Begin 's morgens met het werken aan je droom en doe later die mail. De ondernemers die dat toepassen merken dat ze met veel meer inspiratie en focus die werkdag beginnen. Als je je droom helder hebt en ook het groeipad daar naar toe, dan heb je ook een referentiekader voor jezelf. Elke dag gebeurt er wel iets maar dan heb je je referentiekader om je stappen aan af te meten en goede besluiten te nemen."

"Telecommarkt veranderen met innovatieve producten."

Wat is de droom van Ruud van der Aar van Voiceworks? "Wij zijn zo'n 10 jaar geleden begonnen en wilden de telecom markt veranderen. We wilden het makkelijker maken met meer flexibiliteit en dat doen we door innovatieve producten te ontwikkelen. We hebben de ambitie om dat binnen heel Europa uit te rollen. Onze strategie is gericht op innovatie. We bereiken dat door hele talentvolle mensen bij ons aan te trekken die in zelfsturende teams de flexibiliteit hebben om feeling met de markt te houden en invloed uitoefenen op het eindproduct dat we aan de klant leveren. Dat zorgt ervoor dat we betrokken en bevlogen medewerkers hebben die echt het verschil maken."

"Laat je mensen voelen wat de ambitie inhoudt."

Inmiddels werken er bij Voiceworks 200 mensen vanuit vier verschillende landen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen aan de strategie meewerkt? Ruud: "Dat doen de mensen eigenlijk uit zichzelf. De mensen in verschillende productteams bepalen met elkaar vanuit de hele organisatie hoe dat product zich moet ontwikkelen. Zij vinden het fantastisch om hun bijdrage daarin terug te zien en hier waardering voor te krijgen." Joop vult aan: "Voor Voiceworks is het belangrijk om vast te houden aan die aansprekende ambitie. Deel het met je mensen, laat ze voelen wat de ambitie inhoudt."

"Als je dingen gaat loslaten in je bedrijf, gaan anderen het vanzelf overnemen. Daardoor kan je veel harder groeien."

Groeitip van Ruud: Deel altijd informatie met elkaar. Hoe meer informatie je deelt, hoe beter je kan leren en je ervoor terug krijgt. Dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk dingen kan loslaten.

Lees hier de tip van Joop!