20 maart 2019

Online supermarkt Picnic groeit jaarlijks het snelst

Picnic is het snelst groeiende bedrijf van Nederland. Dat blijkt uit de ranking van de 250 snelst groeiende Nederlandse bedrijven, die vandaag is gepresenteerd tijdens het jaarevent van nlgroeit.

Picnic, ook nog eens het jongste bedrijf uit deze lijst, creëerde 1697 nieuwe banen (in FTE) en groeide het snelst in de periode van eind 2015 tot en met eind 2018. Medeoprichter Michiel Muller ontving de ‘Gouden Groeier’ van Jitse Groen van TakeAway.com. Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven uit deze lijst in deze periode meer dan 40.000 banen (in FTE) gecreëerd, de Top 10 zorgde alleen al voor 21.675 banen.

Jongste én snelste groeier

Met de nieuwe distributiemethode van Picnic is ze in staat boodschappen zonder tussenschakels in de wijk rond te brengen. De klant kiest zelf welke rit het beste uitkomt en weet tot op een half uur precies hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. Doordat de kosten van deze manier van distributie zo laag zijn, kunnen de prijzen voor de boodschappen lager zijn en is de bezorging gratis. Picnic is het jongste bedrijf in de Top 250 groeibedrijven: 8% van de bedrijven in de lijst zijn jonger zijn dan 5 jaar, 36% is jonger dan 10 jaar en 27% jonger dan 15. Van de 250 bedrijven uit de lijst zijn er 62 in Noord-Holland gevestigd (waarvan 39 in Amsterdam), 52 in Zuid-Holland (waarvan 22 in Rotterdam). Noord-Brabant staat op de derde plaats met 48 bedrijven.

Top 250 Groeibedrijven 2019

Samen goed voor 40.000 FTE banen in drie jaar.

De melkboer is terug

“Toen we met Picnic begonnen, hadden we nooit kunnen dromen dat het zo snel zou gaan. De melkboer is weer helemaal terug”, aldus medeoprichter van Picnic Michiel Muller: “Vanaf het begin hebben we samen met klanten aan Picnic gebouwd, daarom staat er nu iets waar mensen écht behoefte aan hebben. Het is geweldig om het enthousiasme te zien en zo vaak leuke reacties van klanten te krijgen.”

Duizenden banen extra

Het ScaleUp Dashboard wordt geleid door prof. dr. Justin Jansen, academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en Professor Corporate Entrepreneurship aan RSM. Jansen over de Top 250 Groeibedrijven 2019: “Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat legt. Het overzicht van de 250 snelste groeiers van Nederland laat niet alleen zien welke bedrijven de meeste banen creëren, maar ook nog eens hoog productief zijn.” Vorig jaar voerde Takeaway.com de lijst aan. In 2018 creëerden de 250 bedrijven uit de lijst gezamenlijk meer dan 32.000 banen in de periode van eind 2014 tot en met eind 2017. De Top 250 Groeibedrijven werd in 2017 voor het eerst gepresenteerd.


MKB-actieplan: nlgroeit met drie jaar verlengd

Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025, is een meerjarenprogramma dat tot doel heeft het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf te vergroten. Dat kan door ondernemers bewust te maken van groeikansen, hen te activeren gebruik te maken van coaching en opleiding en hen te faciliteren bij het vinden van de ideale match met een mentor of opleiding. Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: “Nlgroeit heeft al bijna 2000 ondernemers bereikt om een volgende groeistap te zetten met hun bedrijf. Hiervan zijn 750 groeiondernemers succesvol verbonden aan een mentor. Ik heb het programma verlengd in het MKB-actieplan met drie jaar, tot en met 2021, en hoop dat het bereik van groeiondernemers verder wordt vergroot.”

Top 250 groeibedrijven

De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en is in samenwerking met nlgroeit. De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land. Het snelst groeiende bedrijf ontvangt de Gouden Groeier. De Top 250 Groeibedrijven werd in 2017 voor het eerst gepresenteerd.

Over de Top 250 Groeibedrijven

Bekijk hier de lijst van 2019