23 juli 2019

Nieuwe boekentips van Suleyman Gogus

Onze mentor Suleyman Gogus van Sensa Zorg deelt zijn boekentips. Welke boeken inspireren en helpen hem bij zijn volgende groeistap?

50 verdienmodellen - Jeannet Bathoorn en Petra Iuliano

50 verdienmodellen raad ik aan voor MKB ondernemers die met dezelfde omzet betere resultaten willen behalen. Grootste valkuil voor veel ondernemers is dat ze gefocust zijn op omzet en niet op winst. Omzet is voor een startend bedrijf belangrijk om meer ''body'' te krijgen. Daarmee bedoel ik een portfolio opbouwen, een netwerk opbouwen, minimale omzeteisen behalen voor tenders, investerdeers, kredietverstrekkers etc. Maar als je wilt groeien, moet je resultaten behalen. Resultaten voor een gezonde financiƫle organisatie, investeringen, opleidingen, goede doelen etc. Dan moet je je focussen op de verdienmodellen van je bedrijf.

In dit boek vind je het antwoord op de ''waarom je doet, wat je doet'' vraag. Wat zijn soorten (sllimme) inkomstenstromen? Praktische modellen zoals de empathy map helpen je op weg. Een verdienmodel toepassen gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet het gedegen voorbereiden en aan de voorwaarden voldoen. Dat staat allemaal in het eerste deel van het boek.

Vervolgens zie je maar liefst vijftig verdienmodellen met voor- en nadelen en advies over het maken van de juiste afweging. Met diverse casussen uit de praktijk, slimme combinaties van online/offline verdienmodellen, rekenvoorbeelden, stappenplannen, methodes etc.

Vragen over je verdienmodel? Spar met een van onze mentoren!

APK voor ondernemers - Sebastiaan Hooft

APK voor ondernemers, een boek van topondernemer en nlgroeit mentor Sebastiaan Hooft. Hij stond in de Quote 500 van succesvolste selfmade ondernemers onder de 40, tot hij volledig crashte en bijna alles kwijtraakte. Dit boek is een simpel systeem om een succesvol bedrijf te bouwen zonder er zelf aan onderdoor te gaan! Dat is een valkuil voor veel groeiondernemers.

Het boek start met het zeer inspirerende verhaal van Sebastiaan Hooft. De methode Vijf Pijlers van Duurzaam Ondernemerschap die in het boek wordt toegelicht is in het kort als volgt:

  • Idee
  • Team
  • Planning
  • Resources
  • Gezondheid

Elke pijler is afhankelijk van de andere vier pijlers en qua belangrijkheid wisselen ze elkaar af al naargelang de omstandigheden. Bij een startup is het anders dan bij een groeiondernemer.

Het boek zet je aan het denken over waar je mee bezig bent en waarom. Na dit boek ga je meer tijd nemen om na te denken over het model en om alles om jezelf in balans te brengen. Daardoor ga je sneller groeien, maar nog belangrijker je bent veel relaxter en gelukkiger, waardoor je gemakkelijker in staat bent betere beslissingen te nemen. Lees het boek, wordt fysiek, mentaal en financieel gezonder en leer kijken vanuit een helikopterview!

Lees ook deze boekentips van Suleyman Gogus