14 augustus 2016
  • Strategie
  • Leiderschap
  • Lange termijn doel
  • Persoonlijke ontwikkeling

Niet stranden voor de finishlijn

Atleten weten hoe ze doelen moeten stellen, focus moeten houden en wanneer ze moeten pieken. Geldt dat niet eigenlijk ook voor groeiondernemers?

We vroegen het Ziggy Tabacznik. Samen met Ruben Houkes richtte hij in 2004 2Basics op, een sport & business breedtesport & marketing bureau. Het bedrijf is inmiddels doorgegroeid naar het eerste marketing bureau gericht op de breedtesport. Naast groeiondernemers bij nlgroeit zijn beide heren topjudoka’s. Wat is voor Ziggy de grootste uitdaging als groeionderneming, hoe helpt zijn sportervaring hem daarbij en wat vindt hij de belangrijkste eigenschap die je echt nodig hebt als topsporter en groeiondernemer?

Dagelijks trainen om beter te worden
De grootste uitdaging voor ons als organisatie is beter te worden, te groeien. Als (top)sporter ben je daar continue mee bezig. Dagelijks trainen op technisch, tactisch, fysiek en mentaal vlak om zo je kans op betere prestaties toe te laten nemen. Binnen onze organisatie, 2Basics, is dat ook de uitdaging: beter worden. Aan welke 'knoppen kunnen we draaien' om onze bedrijfsprestaties te verhogen. Dat vertaalt zich wat mij betreft niet alleen in omzetgroei, maar net zo goed in de groei van onze mensen, uitdagendere opdrachten of een bepaalde efficiëntieslag voor elkaar krijgen. Dit dient bij te dragen aan de groei van 2Basics. Dat is zeer goed vergelijkbaar met een topsporter die gefocust is om Olympisch goud te winnen.
 
Pieken vanuit een sterk fundament
Vanuit mijn judo / topsport achtergrond heb ik altijd geleerd dat 'de basis' op orde moet zijn om zo vanuit dit sterke fundament te kunnen pieken. Daarin is doelgericht werken zeer belangrijk en je niet te laten afleiden. Als topsporter werk je toe naar doelen zoals Nederlands, Europees of Wereldkampioen judo worden.  Hiervoor moet je dingen doen of juist laten en leren van 'eerdere wedstrijden'. Dit principe is 1-op-1 te vertalen naar het ondernemerschap. 

Niet stranden voor de finishlijn
De belangrijkste eigenschap is doorzettingsvermogen. Dit lijkt makkelijk, maar dat is niet vanzelfsprekend. Hoe graag wil je winnen en hoever ben je bereid om hiervoor te gaan. Tegenslagen  overwinnen, blijven geloven in jezelf en het doel dat je voor ogen hebt.  Zowel als topsporter als ondernemer krijg je te maken met tegenslagen en uitdagingen. Doorzettingsvermogen is hierbij erg belangrijk, maar lang niet iedereen bezit deze eigenschap en strandt voor de finishlijn.

Ondernemen is topsport
Meer leren van ondernemers en topsporters? In het boek ‘Ondernemen is topsport’ een initiatief van Marcel Broersma/ Peak Value staan 36 verhalen van ondernemers en topsporters in thema’s waar alle ondernemers en topsporters mee te maken hebben. Laat ons via info@nlgroeit.nl weten wat jouw grootste groeiuitdaging is. De eerste vijf die reageren, krijgen het boek gratis toegestuurd.