27 september 2018
  • Leiderschap

Kijken: het gevecht tussen vandaag en morgen

Een masterclass over de rol van de ondernemer en zijn belangrijkste taak: Leiden. Hoe leid je eigenlijk? Wat is het verschil tussen leiden en managen en welke aspecten van leiden zijn cruciaal om te groeien? Elske Doets, groei-ambassadeur nlgroeit en Zakenvrouw van het Jaar 2017 van Jan Doets America Tours en Inge Louwers, Procurement Director van DeeDee Plastics delen hun ervaringen. Samen met presentatrice Annemarie Brüning geeft Kees de Jong, vaste side kick in het webinar, een samenvatting van de beste 7 tips:

  1. Zie leiden als je allerbelangrijkste vak: leiden is jouw vak en is jouw verantwoordelijkheid als ondernemer. Dat moet je serieus nemen om het bedrijf verder te helpen.
  2. Motiveer, involveer en vooral communiceer frequent: dat wat je hebt verzonnen als betekenisvol doel, dat moet je communiceren. Niet 1 keer, niet 10 keer, maar misschien wel 100 keer. Jij bent er steeds mee bezig in je hoofd maar je medewerkers niet. Je moet ze voeden.
  3. Creëer inspirerende kernwaarden, visie, strategie en doelen: zonder dat inspirerende doel aan de horizon, is alles zonder betekenis. Dat is ook een techniek. Ga ervoor zitten tot het goed is!
  4. Werk aan flow, energie en tempo: je kunt leiderschapstechnieken toepassen om het beter te laten vloeien binnen je organisatie. Vragen stellen, energie geven, continu de positieve dingen benoemen. Als het moeilijk is, sta je op de zeepkist. Als het makkelijk gaat, dan laat je andere mensen op de zeepkist staan. Dat zijn technieken die moet je snappen. Daarvoor moet je lezen, een training krijgen, een mentor zoeken.
  5. Manage niet....maar leid: manage doe je van een proces. Leiden doe je met mensen. Dat is een rol die je niet aan iemand anders kan overdragen.
  6. Geef betekenis aan het bedrijf en het werk: dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Waarom doet het bedrijf wat het doet en waarom is het zo belangrijk dat de mensen meedoen. Dat moet staan in een inspirerend doel naar de toekomst.
  7. Creëer een sterk team van managers om je heen: het begint met de mensen om je heen want alleen kun je het nier dragen als leider. Vergeet ook je mentor niet!

 

Hoe zorg je voor goed leiderschap bij groei?
Leiderschap

Lees ook onze artikelen over leiderschap of zoek een mentor die met jou kan sparren hierover.

Groeimasters is een serie online masterclasses die je helpt om te groeien. Je werkt aan jezelf en aan je onderneming en verbetert zo je groeivermogen.