13 januari 2016
  • Strategie
  • Groeimethodiek
  • Jaardoel
  • Interne communicatie
  • Persoonlijke jaardoelen
  • Mentor

Hoe bepaal je jouw groeistrategie?

Groei. Sommige ondernemers overkomt het, maar voor de meeste is het keihard knokken. Een goede groeistrategie kan je erbij helpen. Maar hoe ontwikkel je die? 5 tips!

1. Bepaal concrete doelen

Je komt nergens als je niet weet waar je naartoe moet. Stel daarom doelen op en maak ze zo concreet mogelijk. Hoe concreter ze zijn, hoe makkelijker je tussentijds kunt bijsturen.

2. Verdeel de verantwoordelijkheden

Zorg ervoor dat iedereen binnen de organisatie precies weet wat van hem of haar verlangd wordt. Vertaal bedrijfsdoelstellingen naar persoonlijke doelstellingen. Dat vergroot het gevoel van ondernemerschap en uiteindelijk de kans op succes.

3. Kies voor een bewezen aanpak

Kan nattevingerwerk tot groei leiden? Natuurlijk. Maar met een bewezen aanpak is de kans op succes een stuk groter. Er zijn verschillende modellen die je ondersteunen bij het opstellen van een groeistrategie. Denk aan het KVK Groeiplan Model of de Business Model Canvas.

4. Neem de tijd

Van baby tot reus in één dag? Dat is een illusie. Besef dat groeien tijd kost. Ook met kleine stapjes bereik je uiteindelijk jouw doel. Met grote stappen bereik je heel veel groeipijn, en dat werkt uiteindelijk alleen maar averechts.

5. Vraag advies

Ga naar buiten en vraag om advies. Andermans successen en fouten zijn van onschatbare waarde. Ook via nlgroeit kun je in contact komen met verschillende coaches die je adviseren op het gebied van groei.

 

nlgroeit - Hoe bepaal je jouw groeistrategie?