11 mei 2017
  • Ambitie
  • Groeimethodiek
  • Strategie
  • Mentor

groeitest biedt verbeterpunten om op te schalen

Ieder groeiend bedrijf doorloopt een aantal groeifasen. In de workshop 'Groeifasen' vertelt Kees de Jong van nlgroeit welke dat zijn. Merel Grolleman sprak na afloop met een aantal ondernemers. Wat heb je geleerd van workshop? In welke groeifase zit jij? En wat is je grootste inzicht?

Vagevuur

Elke fase gaat gepaard met aanpassingen in structuur, cultuur en winstgevendheid. Kees de Jong van nlgroeit legt in de workshop uit: "De pioniersfase is een razend leuk fase maar na de pioniersfase moeten er systemen komen. Je kan niet meer met z'n achten vergaderen iedere dag. Dan wordt er gezegd jullie zijn hier verantwoordelijk voor en jullie daarvoor. We spreken één keer in de week af en dan rapporteren jullie." Tussen de 30 en 40 man personeel is de moeilijkste fase. "Dat is het vagevuur. Maar weet dat het vanaf 50 a 60 man weer makkelijker wordt," aldus Kees.

Van bottleneck naar leider

Er zijn vijf groeifasen. Aan het eind van een groeifase ben je als ondernemer vaak zelf de bottleneck.

Inzicht in je groeifase

Na afloop van de workshop 'groeifasen' was er veel belangstelling om de groeitest in te vullen. Merel Grolleman van nlgroeit vroeg de ondernemers wat ze geleerd hebben van de workshop en de groeitest.

Een aantal quotes:

"Mijn grootste inzicht is dat wat ik doormaak als ondernemer niet nieuw is."

"Groeitest geeft je inzicht in de groeifase van je bedrijf"

"Meer inzicht in hoe we het zouden kunnen doen in plaats van zelf zoeken en uitproberen"

"We hebben toch wel een hoop dingen matig tot goed georganiseerd. Er zijn best verbeterpunten om te komen tot de goede schaal om door te kunnen groeien."

"Mijn score is 44. Dat viel me wel een beetje tegen. Ik had gedacht dat het 75 zou zijn."

"Zou het niet iets zijn om te gaan zoeken naar begeleiding, een mentor, om meer inzicht te geven in hoe wij het zouden kunnen gaan doen in plaats van zelf maar een beetje te zoeken en uit te proberen?"

"Lijkt me interessant om uit te zoeken welke mentoren er zijn."

De groeitest helpt je om inzicht te krijgen in de groeifase van je bedrijf. Daarna kun je samen met een matchmaker van nlgroeit het gesprek aangaan. Welke groeirichtingen zijn er voor jou en welke mentoren zouden jou hierbij het best kunnen helpen?

nlgroeit - workshop groeifasen

Weten in welke groeifase je zit? Doe de groeitest