11 november 2016
  • Interne communicatie
  • Communicatie lange termijndoel
  • Communicatie plannen en doelen
  • Strategie
  • Persoonlijke jaardoelen

Groei gaat via personeel

De zesde editie van het journaal nlgroeit gaat over het inspireren en motiveren van je medewerkers. Welke rol speelt het hebben van ambitieuze doelstellingen hierbij? 

nlgroeit - journaal 6 inspireren en motiveren

Kan je het bovenstaande filmpje niet goed zien, kijk dan op YouTube, ook voor de volledige aflevering van het journaal.

Kees de Jong van nlgroeit ging hierover in gesprek met Paul Geuvers van Growth Research & Consultancy en Marnix Geus van HPB Companies. 

Paul Geuvers is ondernemer en inmiddels ook gepromoveerd tot doctor. Hij heeft onderzocht wat groeiondernemers anders doen dan ondernemers met een stabiele omzet. Wat verklaart het verschil in groeiprestatie?

Alles gaat via het personeel
Paul: "De belangrijkste conclusie was dat het behalen van ambitieuze groeidoelstellingen alleen gaat via personeel. Een ondernemer beschikt over 5 variabelen die invloed hebben op de kennis van groeidoelstellingen van het personeel en hun motivatie. Dat leidt weer tot groei. Dus alles gaat via personeel."

Weten welke kansen wel en welke niet bijdragen aan groeidoelstellingen
Paul heeft voor zijn onderzoek groeiers vergeleken met niet-groeiers. Van die bedrijven heeft hij de ondernemers gesproken maar ook het personeel. " Het personeel heb ik gevraagd of zij de groeidoelstellingen kennen. Weten jullie hoe het bedrijf zijn geld verdiend? Wat wil het bedrijf over een paar jaar behalen? Bij groeiende bedrijven zijn die twee bekender dan bij niet-groeiers." Medewerkers van de groeiers geven aan dat dit belangrijk is om te weten. "Ze weten dan beter welke kansen ze wel en welke ze niet moeten pakken. Ze kunnen dan effectiever bijdragen aan het behalen van de groeidoelstellingen. Ze moeten weten waar de groei vandaan moet komen bijvoorbeeld van nieuwe producten of van nieuwe vestigingen, maar ook weten waar het geld mee wordt verdiend. Dat is in termen van klantbehoeften of marktkans." Ook Marnix herkent dat het delen van de groeidoelstellingen effect heeft op de organisatie. "Ik heb geleerd dat naarmate je verder groeit, je dat veel explicieter moet gaan maken in je organisatie."

Bevrijding van de loonslaven
Marnix heeft een boek geschreven en dat heet Mensenhandel, de bevrijding van de loonslaven. "Dat is heel letterlijk bedoeld, de mensen voor de handel stellen. Een groot deel van het boek gaat over meer autonomie van je team. Dat zorgt uiteindelijk ook voor veel meer vrijheid voor de ondernemer. Het helpt daarbij als je je doelstellingen heel scherp op papier hebt en kunt delen met het team zodat het tussen de oren komt en ze weten wat ze moeten doen."

Elk kwartaal voor de groep staan
Volgens Marnix helpt daarbij een Big Hairy Audacious doel, een groot en gedurfd doel. "Dat heb ik geleerd in het groeiprogramma van GoFastForward. Wat is je lange termijn droom? Bij ons is dat het beste en leukste pr bureau van de wereld willen worden. Dat ga je vervolgens ontrafelen naar jaarniveau. Daar hangen we doelstellingen, rocks, aan per jaar. Dan heb je 3 tot 5 grote doelen voor een jaar en dat knippen we weer op naar kwartaaldoelen. Dat betekent elk kwartaal voor de groep staan en vertellen wat er dat kwartaal belangrijk is. We geven ook updates tijdens onze wekelijkse meetings waar we staan met de rocks."

Dagelijkse feedback op de prestatie
Paul herkent uit zijn onderzoek die technieken bij bedrijven die hard groeien. "Het hebben van amibitieze doelstellingen is 1. Doelstelling daarvan is eigenlijk het motiveren van je mensen. Betrokkenheid leidt tot motivatie. Wat ook leidt tot motivatie, is het betrekken van je mensen bij de besluitvorming. Wat wij gezien hebben bij snelgroeiende bedrijven is dat er dagelijks feedback plaatsvindt bijvoorbeeld door een scorebord of een intranet waar mensen prestaties kunnen zien." Accent ligt op positieve feedback. "Hoe kunnen we elkaar helpen bij individuele doelstellingen en groepsdoelstellingen. Positief gebracht en heel regelmatig. Als je die 5 instrumenten toepast, gaat dat leiden tot groei."  

Prioriteiten stellen
Marnix volgde in het groeiprogramma de methode van de Rockefeller Habits. "Dat gaat over prioriteiten stellen. Over dit soort doelstellingen. Veel meer focus. Je hebt de neiging om je te laten leven op een dag door telefoontjes, mailtjes. Dat leidt ontzettend af van wat je echt moet doen. Het helpt enorm als je je prioriteiten scherp hebt en als je die deelt met je team. Dan gaat het ook over ritme, regelmaat. Uiteindelijk gaat het ook over data. Heel goed weten wat je aan het doen bent en dat je voorspellende data hebt op basis waarvan je kan koersen. Dat zijn de drie belangrijkste dingen en daar word je in zo'n groeiprogramma in begeleid en in getraind. Dat helpt enorm!"

De groeitip van Marnix:Je bedrijf stagneert, als jij stagneert.
Blijf jezelf ontwikkelen. Je bedrijf stagneert, als jij stagneert. En neem echt even afstand van je organisatie.Dan train je en je organisatie om zelfstandiger te opereren los van jou en is het ook goed voor jezelf in een samenleving die heel snel verandert om even te reflecteren op wat er allemaal gebeurt.

Groeitip van Paul: niet alleen als een papegaai nazeggen
Besteed aandacht aan hoe verdienen we hier ons geld, in een zin. Dat delen met alle medewerkers, zodat ze het ook echt begrijpen en de kennis echt kunnen toepassen. Niet alleen dat ze het als een papegaai na kunnen zeggen. En besteed aandacht aan het bedrijfsklimaat. Hoe doen we dingen hier?

Auteur: Herlinda Blokker, content strateeg nlgroeit