10 oktober 2016
  • Leiderschap
  • Netwerk
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Samenwerken

Energie houden om te blijven groeien

Een journaal over netwerken, samenwerken en partners. Kees de Jong praat met Vivienne van Eijkelenborg, CEO van Difrax en Zakenvrouw van het jaar 2016 en Gemma Broekhuis, groeionderneemster van Milestone TM Cards over het belang van netwerken.

nlgroeit - journaal nlgroeit over netwerken en samenwerken

Kan je het bovenstaande filmpje niet goed zien, kijk dan op YouTube, ook voor de volle aflevering van het journaal.

Zelf is Vivienne, voorzitter van het wereldwijde netwerk Entrepreneur Organisation, al 12 jaar lid. "Het gaat om leren van elkaar. Als ondernemer sta je er vaak alleen voor terwijl je dezelfde ervaringen hebt als andere ondernemers. Hoe kom je daarmee in aanraking? Netwerk EO biedt daar verschillende formats voor." Maandelijks komt een groep van 10 ondernemers bij elkaar. De groep doorloopt een programma om ervaringen uit te wisselen. "Sterke is dat je een enorme vertrouwelijkheid opbouwt. Kracht is ook dat je allemaal vanuit verschillende branches tegen dezelfde dingen aanloopt. Die totaal verschillende werelden geven mij enorm veel inspiratie."

Loslaten en overlaten
Vivienne heeft lang geworsteld met het samenstellen van het managementteam. "Wat voor constructie? Hoe moet ik loslaten, hoe moet ik overlaten?  Dan is het goed om te horen welke ideeën en ervaringen anderen daarover hebben. Daar heb ik heel veel van geleerd."

Energie houden om te blijven groeien
De belangrijkste reden echter voor Vivienne om lid te worden van het EP netwerk is om zichzelf te blijven ontwikkelen. "Je geeft zelf veel inspiratie aan je medewerkers. Jij moet altijd die kar trekken, jij moet er altijd staan. Dan moet je ook zelf ergens de inspiratie vandaan halen om dat te kunnen blijven doen. Je moet energie houden om te blijven groeien."

Maandelijks een moment voor reflectie
Gemma is net lid geworden van EO. Wat was voor haar de aanleiding om lid te worden? "Voor mij gaat het erg om inspiratie zoeken. Als er zo snel groei is, kom je van alles tegen. Dat deel je wel met mensen. Soms ga je met iemand lunchen of je spreekt iemand toevallig. Om daar iets structureels voor te vinden is best lastig. Ook omdat je een andere reis doormaakt, dan heel veel mensen waar jezelf mee omgaat. Dat vind ik er heel leuk aan, dat je maandelijks een moment hebt om te reflecteren, elkaar input te geven en ook anderen te inspireren. Het is geven en nemen. Dat werkt heel goed."

Soms ben jezelf het issue
Vivienne vult aan: "Maandelijks in een vertrouwelijke omgeving je dingen op tafel leggen en dat je ook gedwongen wordt om daar zelf over na te denken. Wat zijn nu eigenlijk mijn issues? Wat gaat er goed, wat gaat er niet goed? Waar loop ik tegen aan? Als jij maand na maand met hetzelfde issue komt, misschien steeds in andere bewoordingen, dan krijg je uiteindelijk terug dat jezelf het issue bent. Dat zie je heel vaak. Ook bij mij. Je hebt allemaal je eigen dilemma's waarvan je diep down wel weet dat ze er zijn maar waar je even niet doorheen wilt. De groep geeft dat uiteindelijk wel terug. Maar jij neemt zelf de beslissing of je er wel iets meedoet."

Auteur: Herlinda Blokker, content strateeg nlgroeit

 

Kijk op ons YouTube kanaal voor alle afleveringen