14 maart 2019

De zes stappen in een mentortraject

Succesvolle ondernemers die terugkijken op het pad dat ze hebben bewandeld, concluderen vaak dat er iemand was die hen met raad en daad bijstond. Iemand die ze konden vertrouwen. Iemand zonder wie ze niet zover gekomen zouden zijn en aan wie ze veel te danken hebben, een mentor. En hoe zit het met jou? Hoe kan een mentor jou helpen bij de groei van je bedrijf? En bovenal: van jezelf als ondernemer.

 

Een mentor via nlgroeit

De mentoren van nlgroeit zijn ondernemers die hun sporen hebben verdiend. Die het klappen van de zweep kennen. Ondernemers die weten wat jij meemaakt tijdens de groei van je bedrijf. Simpelweg omdat ze dat zelf ook hebben meegemaakt. Een mentor staat als raadgever naast je en is een perfecte sparringpartner. Je nlgroeit-mentor daagt je uit, ondersteunt, inspireert en helpt je om inzicht te creëren.

Zo ziet je nlgroeit-mentortraject eruit

Als je voor een mentor van nlgroeit gaat, zet je binnen dat traject 6 stappen.

  1. wat is je groeivraag?
  2. mentor kiezen
  3. matchen
  4. mentorgesprek
  5. evaluatie
  6. van mentee naar mentor

Stap 1: wat is jouw groeivraag?

In het mentorgesprek staat jouw groeivraag centraal. Daarom vragen we altijd als eerste om een intakeformulier in te vullen en je groeivraag te formuleren. Wat wil je bespreken met je mentor? Waar loop jij op dit moment keihard tegenaan? Groeivragen zijn sterk afhankelijk van de fase van groei waarin je zit. Waar de ene ondernemer vragen heeft rond de marktontwikkeling en positionering van het bedrijf, worstelt de andere ondernemer met schaalbaarheid. Of misschien zit bij jou de crux bij het loslaten van de dagelijks gang van zaken en belangrijke taken delegeren aan een managementteam? Heb jij je groeivraag niet scherp? Het invullen van onze groeitest kan dan uitkomst bieden. Sowieso is de test een handig hulpmiddel om te bepalen waar voor jou en je bedrijf de grootste groei-uitdagingen liggen.

Stap 2: Kies een mentor

De mentoren van nlgroeit zijn allemaal ervaren ondernemers die al een paar stappen verder zijn dan jij en die hun inzichten graag met je delen. De expertise van deze ervaren ondernemers wisselt van strategie tot leiderschap en van internationalisering tot innovatie. Uiteraard is er ook diversiteit in de sector waarin het bedrijf van de mentor actief is. Die varieert van industrie tot webshop en van technologie tot food. We streven naar een zo’n divers mogelijk netwerk. Zo sluit de kennis van jouw mentor goed aan op je groeivraag en ambitie. Benieuwd naar namen en gezichten? Bekijk de profielen van de nlgroeit-mentoren.

Stap 3: de match

Een adviseur van nlgroeit checkt je aanvraag. Heb je alles ingevuld en is je groeivraag helder? Niet alleen jouw voorkeur voor een bepaalde mentor speelt een rol tijdens het matchen. Ook andere zaken hebben invloed, zoals bedrijfsomvang, ambitie, specifieke groeivraag en locatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de mentor van je keus niet beschikbaar is of dat een andere mentor beter aansluit op je groeivraag en –ambitie. Zodra we een geschikte mentor voor je hebben gevonden, stellen we je profiel aan hem voor.

Stap 4: het gesprek

Staan alle seinen op groen? Dan kun jij de mentor benaderen voor een kennismakingsgesprek. Hierin bekijk je samen of er voldoende basis is voor een mentortraject. Samen bespreek je de inhoud van het mentortraject. En je spreekt af wanneer jullie gesprekken zullen hebben.

Stap 5 Evaluatieformulier van het mentortraject

Van evaluatie leren we ontzettend veel. Die vijfde stap is dus heel belangrijk. In een formulier geef je onder andere aan hoeveel gesprekken je met de mentor hebt gehad, of de gesprekken waardevol zijn geweest en hoeveel de inzichten hebben bijgedragen aan toekomstige groei. We evalueren ieder mentortraject.

Stap 6 Van mentee naar mentor

Misschien wel de mooiste stap: pay it forward. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. We verwachten wel dat je na succesvolle deelname ook een deel van jouw tijd beschikbaar stelt om als mentor voor andere ondernemers te fungeren. Daarmee help jij ook weer een ondernemer groeien!

Meld je aan voor een mentor van nlgroeit

Loop je tegen groei-uitdagingen aan? Heb jij tussen de 1 en 100 miljoen omzet en groeiambities? Word vrijblijvend lid van ons platform en meld je aan voor het mentortraject.

Wil je een mentor? Meld je aan