- Home
- kennisaanbod
- Groeicontent
- De groeiformule van Azerty
Groeiondernemer Jeroen te Wierik van Azerty wist samen met zijn partner Richard Klink Azerty uit te bouwen tot een bedrijf met 45 fte en een omzet van 43 miljoen euro in 2015. Hoe hebben ze dat gedaan?
De ingrediënten van de groeiformule van Azerty: gezien worden, gezond groeien en optimale klantbediening.
"In onze branche draait alles om gezien worden"
We zijn groot geworden met het leveren van computeronderdelen. Daarmee hebben we een fijnmazig distributienetwerk opgezet van leveranciers die tegen een goede prijs met een goede service snel kunnen leveren. In onze branche draait alles om gezien worden. Dat betekent dat je de juiste prijs/ kwaliteitsverhouding dient te hanteren. Dat hebben we vanaf het begin af aan goed gedaan. Dan val je op tussen alle andere aanbieders.
"Je moet de juiste inkoopprijs hebben"
Goedkoop zijn is belangrijk maar niet tegen elke prijs. We hebben een ruime keus aan leveranciers en gaan voor degene die op dat moment het product in voorraad heeft tegen de laagste prijs. Je moet de juiste inkoopprijs hebben zodat je rendement kan behalen. Tegelijkertijd scherp zijn op de marges die je kan draaien zodat de klant nog wel bij je terug komt.
"Geen stopwatch erbij maar aandacht voor de klant"
Ons onderscheidend vermogen ligt echter in de relatie met onze klant. We geven geen geld uit aan marketing maar zetten stevig in op het behouden van onze bestaande klanten. Het gaat erom wat jij met de klant doet. De klant een goed gevoel geven. Geen stopwatch erbij, geen druk, maar aandacht schenken om de behoefte van de klant te achterhalen. Want als ze tevreden zijn, komen ze terug en gaan ze nieuwe klanten aandragen. Ze worden een fan.
"De juiste mensen op de juiste plaats"
Dat betekent dat je veel moet investeren in je mensen. Ze moeten wel de kennis hebben. Ook belangrijk is dat je de juiste mensen op de juiste plaats moet hebben. Dan ontstaat er positieve energie. We zijn een soort familie. We hebben iets voor elkaar over. Helpen elkaar. Wij werken niet met targets, we willen geen eilandjes creëren. Als we beter presteren dan verwacht, dan krijgt iedereen dezelfde bonus. Van de magazijnmedewerker tot de verkoper. Iedereen heeft namelijk net zoveel invloed op de klantbeleving.
"Ga ik een bedrijf leiden of blijf ik die meewerkend voorman?"
We hebben veel hobbels moeten nemen maar het moeilijkste vonden we toch dat je op een gegeven moment zaken los moet laten. Jarenlang hebben mijn partner en ik alle grote klanten zelf bediend en dan is het opeens tijd om dat over te dragen. Dat was de moeilijkste keuze. Ga ik een bedrijf leiden of blijf ik die meewerkend voorman? Het houdt een keer op dat je het nog zelf kan doen. Er is vertrouwen nodig dat de persoon die het overneemt, het minstens net zo goed zal doen als jij. Vaak beter zelfs. Het betekent ook dat jij moet zorgen voor een nieuw takenpakket. Tijd nemen om de organisatie te ontwikkelen, te netwerken, Azerty te laten groeien naar de next step. Nu moet ik op een andere wijze toegevoegde waarde bieden.
"Het goede voorbeeld geven"
We hebben een super mooi team maar het is keihard werken. Het moet altijd af. Als er om tien voor tien nog 20 orders binnenkomen, moeten die wel de deur uit om de volgende dag bezorgd te kunnen worden. Ik ren soms nog weleens door het pand. De mensen moeten voelen dat jij je ook volledig inzet. Wij moeten wel het goede voorbeeld geven.
"Voor het eerst onze groeiambitie hardop uitspreken"
De grootste groei ligt echter nog in het verschiet. “Als we beschikken over ons nieuwe platform, gaan we pas echt opschalen,” aldus Jeroen. "Het is een heel technisch platform waardoor we nog beter kunnen aansluiten op het proces tussen de klant en de leverancier. Dat opent nieuwe deuren. We kunnen meerdere en andere doelgroepen gaan benaderen, meerdere websites aanbieden en ook internationaal uitbreiden. We verwachten in 2020 200 miljoen omzet te realiseren. We willen zelfstandig blijven en onze eigen koers blijven varen. Het is voor het eerst dat we onze groeiambitie hardop uitspreken."
Auteur: Herlinda Blokker, contentstrateeg nlgroeit