20 april 2017

"Als werknemers gelukkig zijn, dan maken ze klanten gelukkig"

Een verslag van de workshop die nlgroeit onlangs verzorgde bij het AFAS theater in Leusden. De dag stond in het teken van de belangrijkste groeifactor in ieder bedrijf: de mensen. Ruim 160 ondernemers, mentoren, dienstverleners en stakeholders ontmoetten elkaar en lieten zich inspireren door sprekers als John Spence, Arko van de Bakel en Bas van der Veldt.

Het is een van de grootste groeiuitdagingen van groeiondernemers, het aantrekken en behouden van top talent. Of zoals John Spence het formuleerde: "Je moet de beste mensen zien te krijgen voor die specifieke functie of positie. Je concurrenten kunnen alles kopiëren behalve het talent van je mensen."

Mensen willen een leider die ze kunnen bewonderen

workshop nlgroeitWaarom werken mensen waar ze werken of waar willen mensen graag werken? Volgens John blijkt uit onderzoek dat mensen twee factoren ontzettend belangrijk vinden in hun werk. "De kans om persoonlijk en professioneel te groeien in het bedrijf en dat ze daarin gefaciliteerd worden met training, opleiding, coaching. Daarnaast willen mensen een leider die ze kunnen bewonderen." Andere factoren die een rol spelen: een eerlijke beloning, betekenisvol werk en impact hebben, goede collega's en een stimulerende cultuur.

Blij om visitekaartje weg te geven

De Amerikaanse John Spence, die als key note speaker een groot deel van het programma voor zijn rekening nam, wistnlgroeit workshop de deelnemers vanaf de eerste minuut te boeien. Met tal van aansprekende voorbeelden, handige checklists en praktische tools gaf hij de deelnemers handvatten om zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld voor het creëren van een positieve cultuur in je organisatie. Hebben mensen het naar hun zin, voelen ze zich verbonden met elkaar en hebben ze iets voor elkaar over, voelen ze zich eerlijk behandeld en gehoord, zijn ze vrij om hun werk zelfstandig in te vullen, krijgen ze weleens een compliment, zijn ze trots op de organisatie en blij om hun visitiekaartje weg te geven? John: "Hoe je medewerkers de bedrijfscultuur ervaren, heeft zijn weerslag op hoe zij omgaan met je klanten. Breng voor jezelf eens in kaart wat al goed gaat in je bedrijf en wat niet."

 

 

 

Tweet over John SpenceJohn bracht ook de interactie goed op gang en wist enkele deelnemers te inspireren tot een tweet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investeer in mensen die in de toekomst waardevol zijn voor je bedrijf

De andere sprekers die middag onderstreepten het belang van betrokken mensen voor je organisatie. Een niet alledaagse manier om de betrokkenheid van je mensen te verhogen is aandelenparticipatie. Sebo Havinga van nlgroeit partner Grant Thornton vertelde daarover:" Via aandelenparticipatie laat je mensen mee delen in de toekomstige waardeontwikkeling van je bedrijf. Het heeft een duurzaam karakter en biedt belastingvoordelen. Denk wel goed na wat je ermee wilt bereiken. Wil je mensen belonen, dan kun je beter een bonusregeling toepassen." Bij aandelenparticipatie is heel veel informeren van belang zodat mensen een goed gevoel krijgen bij de participatie. "Realiseer je dat je investeert in de toekomst en kijk naar de mensen die voor de toekomst waardevol voor je bedrijf zijn, niet alleen in het nu."

Als mensen hun dromen kunnen realiseren, krijgt een team vleugels.

De tip van de volgende spreker Arko van Bakel directeur van het Semco Style Instituut om de betrokkenheid te verhogen, luidde: "Leg besluitvorming bij je mensen en biedt ruimte voor groei. Eigenaarschap van mensen zit 'm in het mee mogen dromen. Het gaat erom dat jij ook jouw droom, jouw ontwikkeling, kan waarmaken. Het is geen optie als mensen zich moeten wegcijferen. Als mensen hun dromen kunnen realiseren, krijgt een team vleugels."

Zorg dat je in een interview alle relevante informatie boven water haalt

Geoff Smart sprak de zaal via een live skype verbinding toe. Volgens Geoff beginnen de problemen bij het aannemen van de juiste mensen. "Dat gaat voor 50% fout en iedere fout kost kapitalen." Deze faalkosten kun je vermijden in vier stappen. "Maak als eerste stap van te voren een 'scorecard' en bepaal de resultaten die iemand moet behalen in de functie en welke competenties hiervoor nodig zijn." Hoe kom je vervolgens in contact met de juiste kandidaten? "Stap 2 is een top 10 van bronnen in kaart te brengen die een aanbeveling kunnen doen voor de juiste mensen. Overweeg je medewerkers een bonus te geven voor het helpen bij het werven. Neem vervolgens de tijd voor het selectieproces als derde stap. Zorg dat je in een interview alle relevante informatie boven water haalt, die je nodig hebt voor je score card. En vergeet als laatste stap niet om je bedrijf goed te verkopen."

Als werknemers gelukkig zijn, dan maken ze klanten gelukkig

De afsluiting van de dag werd verzorgd door Bas van der Veldt van AFAS Software, de gastheer van de dag. "We komen er steeds vaker achter dat wij het anders doen, " vertelde hij. "Wij nemen altijd mensen aan die rechtstreeks uit de schoolbanken komen. Zij kunnen bij ons doorgroeien naar managementposities." Ook Bas onderschrijft het belang van betrokkenheid van je mensen. "Werknemers komen hier eerst, de klanten staan op twee. Als werknemers gelukkig zijn, dan maken ze klanten gelukkig. Geef je mensen vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Zorg dat je als leider benaderbaar bent en geef het goede voorbeeld. Voorkom dat je als CEO als toerist in je eigen bedrijf rondloopt en niet meer weet waar het over gaat."

Auteur:  Herlinda Blokker, content strateeg nlgroeit

Kijk ook de video's van het event op ons youtube kanaal