08 augustus 2019
  • Ambitie

Aantal snelgroeiende bedrijven breekt record

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2017. Dat meldt het CBS. "Bij nlgroeit vinden we het goed nieuws dat er meer snelgroeiende bedrijven zijn," zegt Maureen Lashley, een van de matchmakers van nlgroeit. "De allersnelste groeiers zoals Picnic, Takeaway en Coolblue staan in de Top 250 Groeibedrijven en zijn groeiambassadeurs bij nlgroeit."

Wanneer is een bedrijf snelgroeiend?

Een bedrijf is een snelle groeier als het aantal werknemers drie jaar op rij gemiddeld met minimaal 10 procent per jaar toeneemt. Daarnaast moeten de bedrijven aan het begin van de groeiperiode minimaal 10 werknemers hebben.

Jaarlijks brengt nlgroeit de Top 250 Groeibedrijven uit in samenwerking met Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land. Het snelst groeiende bedrijf ontvangt de Gouden Groeier.

Top 250 Groeibedrijven 2019

Picnic staat bovenaan de lijst van 250 snelst groeiende Nederlandse bedrijven in 2019.

7% vrouwelijke ondernemers

In 2017 was 7 procent van de snelgroeiende bedrijven enkel van vrouwelijke ondernemers. Dat is een iets hoger percentage dan bij de niet-snelgroeiende bedrijven van dezelfde omvang (6 procent).Het percentage snelgroeiende bedrijven dat door zowel mannen als vrouwen wordt gerund is iets lager (26 procent) dan bij niet-snelgroeiende bedrijven van dezelfde omvang (29 procent). Ruim twee derde van de snelgroeiende bedrijven wordt door enkel mannen gerund. Voor niet-snelgroeiende bedrijven met 10 werkzame personen of meer is dat iets minder dan twee derde.

Vrouwelijke groeiondernemers

Bij nlgroeit is 15% van de groeiondernemers die een mentor hebben aangevraagd, vrouwelijke ondernemer. "Dat kunnen zomaar de snelgroeiende bedrijven van volgend jaar zijn," zegt Lashley. "Steeds meer vrouwen laten ambitie zien om door te groeien. Een positieve ontwikkeling. Ook is bijna 1 op de 5 mentoren bij nlgroeit een vrouwelijk ondernemer."

Mentoren

Bij nlgroeit is 1 op de 5 mentoren een vrouwelijk ondernemer.

Meest opvallende groei in horeca en bouw

De meeste snelgroeiende bedrijven zaten in 2018 in de zakelijke dienstverlening (2 710), op de voet gevolgd door de handel (2 470). Hier vond ook de grootste absolute groei plaats, respectievelijk plus 360 en plus 395. De grootste procentuele groei tussen 2017 en 2018 vond plaats bij de bouwnijverheid (36 procent, plus 210) en de horeca (34 procent, plus 355). Snelle groeiers zijn relatief goed vertegenwoordigd in de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling, bij beveiligings- en opsporingsdiensten en bij eet- en drinkgelegenheden.

Groei door overname

Bij maximaal een vijfde van de bedrijven was de groei (mede) te danken aan overnames. Het aantal bedrijven waarbij overnames mogelijk een rol speelden bij de groei was in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2014.

Is jouw bedrijf de afgelopen jaren sterk gegroeid? Dan is nlgroeit er voor jou. Maureen Lashley: "Wij helpen ondernemers met bedrijven tussen de 1 en 100 miljoen groeien door events, peer-learning, webinars, expertsessies en het matchen met mentoren die al een paar stappen verder zijn."

Lees meer over nlgroeit