09 april 2019
  • Internationaliseren

5 valkuilen bij internationaal zakendoen

Ook voor internationaal ondernemen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je jezelf serieus voorbereidt bespaar je uiteindelijk tijd, geld en energie. Lees de blog van Sandra Visser-Meijer, KVK-adviseur Internationaal Ondernemen, en omzeil deze 5 valkuilen.

  1. Cultuurverschillen onderschatten. Je buitenlandse leverancier of afnemer doet op een andere manier zaken. Buitenlandse markten kennen andere regels, wetten, talen en culturen. Persoonlijke relaties en cultuurkennis zijn hierbij belangrijk. Dit schept onderling vertrouwen. Wil je slagen in het buitenland? Hou dan rekening met de cultuurverschillen en pas je gedrag hierop aan.
  2. Onvoldoende voorbereiding. Dit lijkt misschien een open deur, maar onderschat de voorbereiding niet. Buitenlandse bedrijven handelen minder snel dan je in Nederland gewend bent. Wij sluiten een deal graag snel. Een buitenlander trekt hier meer tijd voor uit. Denk in de voorbereiding ook aan je personeel. Jouw plannen beïnvloeden hun werkzaamheden. Breng hen vooraf op de hoogte en neem ze mee in jouw avontuur.
  3. Geen rekening houden met producteisen en -aansprakelijkheid. Of je nu producten importeert of exporteert, je krijgt altijd met de producteisen van het bestemmingsland te maken. De eisen in Nederland of het buitenland. Aansprakelijkheid is een ander belangrijk aandachtspunt. Producten moeten veilig en bruikbaar zijn voordat ze op de markt komen. Elk land heeft zo zijn eigen producteisen. Ook binnen de Europese Unie. Ga daarom altijd na wat de wetten en regels zijn in het land waar je verkoopt.
  4. Een onbetrouwbare leverancier of afnemer. Wanneer je contacten met een buitenlandse leverancier of afnemer hebt, is het belangrijk dat je weet met wie je zakendoet. Het liefst met een betrouwbaar en goed bedrijf. De meeste bedrijven doen gewoon eerlijk zaken, maar er zitten bedrijven bij waarbij dat niet zo natuurlijk is. Dat komt zowel in Nederland als in het buitenland voor. Er zijn verschillende mogelijkheden om je risico’s te beperken en op een eenvoudige manier je buitenlandse afnemer te checken.
  5. Een betalingsrisico lopen. Wanneer je internationaal zakendoet wil je zo veel mogelijk zekerheid hebben. Vooral als het om betalingen gaat. Als exporteur wil je zeker weten dat je betaald krijgt als je goederen levert. Als importeur wil je ervan op aan kunnen dat je de levering op tijd krijgt. Zeker wanneer je vooruitbetaalt. Verschillende bancaire oplossingen om te betalen verkleinen het risico van non-betaling en non-levering.

Lees ook andere artikelen van Sandra Visser-Meijer

KVK Internationaal Ondernemen Canvas

Zoek je een handig overzicht dat jou wegwijs maakt bij internationaal zakendoen? Gebruik dan het KVK Internationaal Ondernemen Canvas, een persoonlijk internationaal gericht actieplan. Dit maakt voor jou in één oogopslag duidelijk:

  • waarom je naar het buitenland wilt
  • hoe je het juiste land kiest
  • hoe je ervoor zorgt dat je betaald krijgt
  • wat de grootste valkuilen zijn
  • welke ondernemerskwaliteiten je internationaal gaan helpen

Maak je eigen canvas!

Is internationalisering een van jouw groeitopics en ben jij groeiondernemer (omzet > 1 miljoen euro en minimaal 5 medewerkers)? Meld je aan voor een van onze expertsessies internationalisering met experts uit het nlgroeit netwerk!