25 januari 2017
  • Leiderschap
  • Leiderschapsontwikkeling

Tweedeling binnen Nederlands bedrijf neemt toe

"De groei en ambitie dalen naarmate MKB ondernemingen ouder worden," aldus professor doctor Justin Jansen van Erasmus Centre for Entrepreneurship tijdens het jaarevent nlgroeit. Dat blijkt uit een evaluatie van de groeitest van nlgroeit.

De evaluatie van de groeitest is opgenomen in de whitepaper 'Tweedeling binnen Nederlandse bedrijf neemt toe: gezond groeien en strategische vernieuwing als antwoord" die op 23 januari tijdens het jaarevent nlgroeit is gepubliceerd.

Justin Jansen: "Het ondernemersvertrouwen is toegenomen en het ondernemersklimaat in Nederland is verbeterd. Ook gaan ondernemers over het algemeen naar een meer toekomstgerichte focus gericht op de lange termijn groei. Er zijn voor het eerst meer snelgroeiende bedrijven maar ook een steeds groter wordende groep MKB ondernemingen die nauwelijks groeit of zelfs krimpt. Dit leidt tot iets meer snelgroeiende bedrijven maar ook meer stabiele, krimpende bedrijven. De tweedeling binnen het Nederlands bedrijf neemt toe."

"Ruim 570.000 banen in ons land zijn te vinden bij bedrijven die 5 jaar geleden nog niet bestonden."

Ook Koningin Máxima sprak in haar toespraak over een tweeledig verhaal. "Dat blijkt uit de nieuwste cijfers in de 'Staat van het MKB' van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Het MKB is in een nieuwe marktdynamiek terecht gekomen, waarin alles steeds sneller gaat. Dynamiek is een teken van gezondheid in de economie. Ze biedt nieuwe kansen en creëert nieuwe bedrijvigheid. Ruim 570.000 banen in ons land zijn te vinden bij bedrijven die 5 jaar geleden nog niet bestonden. Dat is 15 procent van het totaal aantal banen in het MKB!"

"Als een zeephelling waar je steeds sneller van af glijdt."

"Bij bedrijven die al wat langer bestaan, is het verhaal tweeledig. Een deel profiteert en weet in deze dynamiek nog harder te groeien. Een ander deel slaagt er niet in om mee te veranderen en loopt het risico dat hun omzet steeds harder gaat dalen. Als een zeephelling waar je steeds sneller van af glijdt."

Bekijk de whitepaper